Jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników?

W przypadku osób, które lubią i często smażą naleśniki ich przygotowywanie na zwykłej patelni bywa uciążliwe i problematyczne. Przede wszystkim problemem bywa wylewanie ciasta i przewracanie naleśników na drugą stronę. Wysokie brzegi patelni sprawiają bowiem, że naleśniki trzeba podważać, a przy tym nietrudno o ich przypadkowe rozerwanie. Dlatego też w takiej sytuacji dobrym pomysłem jest patelnia do naleśników.

Jaką patelnię do naleśników wybrać?

Przede wszystkim patelnia musi być dopasowana do potrzeb, a więc tego ile naleśników i jak często będzie na niej smażone. Nie bez znaczenia jest więc wielkość, sposób działania czy rodzaj powłoki.

Wielkość to podstawa

Duża patelnia na naleśniki jest nieoceniona wówczas, gdy przygotowuje się na raz dużą ilość naleśników, czy krokietów. Wówczas mała patelnia bywa niewystarczająca, a samo smażenie znacznie bardziej czasochłonne. Z kolei jeśli naleśniki smażone są rzadko i okazjonalnie to zupełnie wystarczyć powinna patelnia w mniejszym rozmiarze.

Rodzaj powłoki

W przypadku patelni warto zainwestować w powłokę Non Stick, która zapobiega przywieraniu ciasta. Teflon pozwala na smażenie bez tłuszczu, a poza tym łatwo go czyścić, gdyż jedzenie do niego nie przywiera.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *