Garnek do gotowania na parze – zachowaj wartość pożywienia

Gotowanie na parze zdobywa w ostatnich czasach coraz większą popularność. Coraz chętniej sięgamy po tę metodę przygotowywania posiłków. Fakt ten raczej nie dziwi. Dietetycy zgodnie podkreślają, że przygotowywanie jedzenia na parze, to najbardziej korzystna metoda. Jedzenie zachowuje wtedy wszystkie swoje wartości i nie musimy używać tłuszczu, co dodatkowo wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Warto zatem kupić zestaw garnków parowych i cieszyć się pełnią odżywczych wartości swojego posiłku.

Jak wygląda garnek do gotowania na parze?

Garnek do gotowania na parze składa się z trzech elementów. To garnek, czyli komora główna, specjalne sito i pokrywka. Na sicie układamy pożywienie, pokrywa zaś ma za zadanie chronić przed ucieczką pary poza obrys garnka.

Na czym polega gotowanie na parze?

Sama metoda gotowania na parze jest niezwykle prosta. Garnek napełniamy wodą i ją gotujemy. Nad taflą wody umieszczamy sito, na którym znajdują się potrawy. Para z gotującej się wody może sięgać nawet 120 stopni, unosząc się ku górze ogrzewa produkty żywnościowe. Ważne, by konstrukcja była przykryta pokrywką, tak, by ciepło z pary nie uciekało na zewnątrz. Można stosować metodę gotowania piętrowego. Jeżeli zdecydujemy się na takie, umieśćmy na najniższym piętrze mięso, a wyżej ryż lub warzywa.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *