Patelnie ceramiczne zamiast teflonowych?

Coraz częściej specjaliści wypowiadają się, iż patelnie teflonowe mogą zagrażać naszemu zdrowiu i samopoczuciu, dlatego wskazane jest, aby zamieniać je bezpieczniejsze odpowiedniki – czyli patelnie ceramiczne.

Najlepszy sprzęt w kuchni

Bezpieczeństwo dla zdrowia patelni ceramicznej wywodzi się z uwagi na fakt, iż jej powłoka nie wchodzi w reakcję z żadnymi składnikami jedzenia. Ponadto powstaje ona wskutek wypalania minerałów i gliny w bardzo wysokich temperaturach. Jej powierzchnia jest całkowicie płaska, dzięki czemu potrawy do niej nie przywierają podczas smażenia. Może być nagrzewana do plus 400 stopni, a także zamrażana do minus 20. Świetnie się sprawdza zarówno w zaciszu domowym jak i w dużych kuchniach restauracyjnych.

Wysoka jakość w przystępnej cenie

Patelnia ceramiczna rozgrzewa się równomiernie dzięki czemu przygotowywana na niej potrawa świetnie się smaży bez względu na to, z której strony patelni została ułożona. Patelnia bardzo długo trzyma ciepło co ma duży wpływ na podawanie przygotowanych posiłków. Patelnie ceramiczne są dostępne w wersji na kuchenkę gazową, elektryczną, ale także indukcyjną. Bardzo funkcjonalne i odporne sprzęty powinny znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *