Metody konserwowania żywności

Statystki pokazują, że z roku na rok marnują się coraz większe ilości żywności. Nie jest to dobra wiadomość, biorąc pod uwagę, jak wielu ludzi na świecie cierpi głód. Przyczyną tego, że ludzie wyrzucają tak ogromna ilości jedzenia jest niewiedza na temat tego, jak można przechować je przez dłuższy okres i przedłużyć okres jego przydatności do spożycia.

Mrożenie

To chyba najpopularniejsza metoda przechowywania żywności. każdy ma w domu zamrażarkę, która najczęściej jest zintegrowana z kuchenną lodówką. A mrozić można naprawdę wszystko – surowe warzywa, owoce, mięso, ryby, a nawet całe gotowe dania. Mrożenie jest o tyle wygodne, że nie zmienia smaku jedzenia i zaledwie kilka chwil wystarczy, by przygotować je do spożycia.

Suszenie

Sprawdza się zwłaszcza w przypadku produktów pochodzenia roślinnego. Polega na odparowaniu wody z produktu, za pomocą suszarka do żywności. Nie zmienia w żaden sposób wartości odżywczej produktu. Wysuszone warzywa, owoce, zioła czy grzyby można przechowywać w szczelnym pojemniku przez bardzo długi okres warzyw.

Warto zapoznać się z metodami konserwacji żywności, by nie dopuszczać do niepotrzebnego jej marnowania. Warto skupić się na metodach, które nie zmieniają smaku produktu i nie wpływają na jego skład.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *