Barwniki spożywcze – fantastyczny sposób na kolorowe ciasta

Jadalne barwniki spożywcze umożliwiają przygotowanie produktów w różnych kolorach. Z ich pomocą może w łatwy i szybki sposób przemieć zwykły biszkopt w tęczowe i piękne ciasto, które z pewnością spodoba się wszystkim.

Rodzaje barwników spożywczych

zestaw barwników spożywczychBarwniki spożywcze mogą występować w bardzo różnych formach: w żelu, w proszku, w sprayu. Można również zakupić specjalne barwniki do czekolady, barwniki naturalne, do aerografu, a także fantastyczne pisaki spożywcze. A wszystko po to, aby wypieki nie tylko były smaczne, ale również wprawiały w zachwyt wszystkie zaproszone na przyjęcie osoby. Takie barwniki można swobodnie dodawać do domowych ciast lub tortów na szczególne okazje. Bardzo łatwo się je dozuje – wystarczy dosłownie kilka kropel, aby uzyskać fantastyczny i niepowtarzalny odcień.

Najważniejsze zalety barwników spożywczych

Barwniki można dodawać do: masy cukrowej lub solnej, marcepanu, śmietany oraz innych kremów niskotłuszczowych, karmelków oraz lukrów. Dodatkowo świetny efekt zabarwienia można uzyskać dodając je do dżemów, galaretek, lodów, różnego rodzaju napojów oraz alkoholi. Barwniki bardzo łatwo wrabiają się w masy cukiernicze z uwagi na niską zawartość wody. Barwniki spożywcze w żelu są łatwe w dozowaniu, nie rozlewają się i nie rozsypują oraz zapewniają fantastyczne efekty. Są bardzo wydajne oraz bardzo uniwersalne w zastosowaniu, a więc idealnie nadają się nie tylko do dużych zakładów cukierniczych, ale również do domowych wypieków. Ponadto dzięki bogatej palecie kolorów podstawowych oraz możliwości dowolnego łączenia odcieni można uzyskać dokładnie taki kolor, jaki chcemy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *