Jak dbać o kamień do pizzy?

drewniany kamień do pizzy

Dobra pizza to taka przygotowana z włoskiej mąki, z włoskimi pomidorami i prawdziwą mozzarellą posypaną na wierzchu.

Składniki to jednak nie wszystko. Aby pizza miała oryginalny smak powinna być wypiekana w piecu opalanym najlepiej węglem drzewnym. Jeśli taka pizza ma być wypiekana w domu najlepszym rozwiązaniem jest zakupić kamień do pizzy.

Jak działa kamień do pizzy?

Dzięki specjalnemu materiałowi, z którego kamień jest wykonany ciepło jest rozprowadzane równomiernie po całej jego powierzchni. Czas nagrzewania kamienia wynosi ok 60 minut.

Kamień do pizzy (zobacz więcej na stronie) dzięki swoim właściwością pochłania wilgoć wydobywającą się z wypiekanych produktów powodując przy tym, że stają się one chrupiące i aromatyczne.

Jak należy użytkować?

Przed pieczeniem należy umieścić kamień na ok. 1 godzinę w piekarniku. Następnie ustawiamy maksymalną temperaturę aby mógł się nagrzać.

Nie należy wyciągać z piekarnika gorącego kamienia może to spowodować poparzenia dłoni nawet przy korzystaniu z silikonowych rękawic. Zmiana temperatur może spowodować pęknięcia jego powierzchni. Z tego samego powodu nie jest również zalecane układanie na rozgrzanym kamieniu mrożonej pizzy.

Kamień do pizzy powinien być myty pod bieżącą wodą bez używania detergentów. Detergenty i środki czystości mogą spowodować zniszczenie jego powłoki. Kamień powinien być myty po ostygnięciu aby nie narażać go na skoki temperatur.

Po nagrzaniu kamień jest bardzo gorący, dlatego pizza i inne wypieki powinny być nakładane i zdejmowane z niego z wykorzystaniem drewnianej łopatki. Pozwoli to również uchronić go przed niepotrzebnymi zadrapaniami.

Kamień podczas używania może zmieniać swoją barwę i mogą wystąpić różne przebarwienia. Nie należy się tym przejmować.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *