Ocet balsamiczny – skarb kuchni włoskiej

Ocet balsamiczny to skarb kuchni włoskiej. Niekiedy nazywa się go czarnym złotem, bo oprócz niesamowitego smaku jest drogocenny w dosłownym tego słowa znaczeniu. Oryginalny ocet balsamiczny jest bardzo drogi. Za buteleczkę trzeba zapłacić co najmniej kilkadziesiąt euro. To dużo, ale wydatek jest jak najbardziej godny rozważenia.

Ocet balsamiczny i jego produkcja

Niewiele osób wie, że produkcja octu balsamicznego jest pracochłonna i czasochłonna. Samo leżakowanie trwa od 12 do nawet 25 lat. Ocet balsamiczny otrzymywany jest z pozostałości po produkcji wina, a więc ze sfermentowanych winogron i octu winnego. To właśnie dzięki temu ocet balsamiczny jest drogi. Oczywiście im starszy, tym cena jest wyższa. Jednak w sklepach oprócz oryginalnego octu balsamicznego produkowanego w regionie Emilia Romagna spotkać można wiele podróbek, które rozpoznać łatwo można po niskiej cenie i składzie. Poza tym w sprzedaży są sosy i syropy tworzone na bazie balsamico. Wykorzystać je można jako sos do mięs z grilla itd.

Do czego nadaje się ocet balsamiczny?

ocet balsamiczny renomowanej firmy mazzettiNiewiele osób wie, że ocet balsamiczny świetnie komponuje się z różnego rodzaju deserami. Polać nim można nawet truskawki czy lody. Poza tym jest niezawodnym składnikiem wielu sałatek, zarówno tych na bazie warzyw, jak i sezonowych owoców. Ponadto ocet balsamiczny świetnie pasuje do desek serów – delikatnej mozarelli oraz tych o nieco bardziej wyrazistym smaku np. parmezanu grana padano. Parmezan z dodatkiem kilku kropel octu balsamicznego w towarzystwie słodkich i soczystych gruszek to świetna propozycja nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *