Potęga gotowania

Gotowanie jest proste, wymaga jedynie ćwiczeń, smakowania, ciągłego doskonalenia się i sprawdzania nowych kombinacji i rozwiązań technicznych, czyli rzeczy, jakich oczekuje się od przedstawicieli każdego innego zawodu.

Profesjonaliści powinni także znać doskonale sprzęt, na jakim pracują, oraz wykorzystywać pełnię jego możliwości. W przypadku kucharzy – tak amatorów przyrządzających domowy obiad dla rodziny, jak i zawodowców z tytułem naukowym – wymagana jest zdolność posługiwania się garnkami, rondlami, patelniami czy szybkowarami. Każdy z nich przeznaczony jest do określonych czynności, stąd niezwykle istotne jest poznanie ich zalet i wad.

W ostatnim czasie szczególną popularnością w przygotowywaniu zapiekanek i gotowaniu na wolnym ogniu cieszą się garnki wykonane z ceramiki, które na długo utrzymują ciepło, co jest niezwykle istotne podczas duszenia warzyw i mięs. Mają też dobrą cenę i dostępne są w bogatej gamie kolorów i wzorów.

Niestety, wadą garnków ceramicznych jest brak zastosowania ich przy smażeniu i pieczeniu mięs, na co uskarża się wiele gospodyń domowych w komentarzach na blogach kulinarnych. Do tego konieczne są brytfanki.

Warto jednak wspomnieć, że można je wykorzystywać do gotowania na każdego rodzaju kuchence, czy to gazowej, czy elektrycznej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *