Przydatne noże w każdej kuchni

Nóż to absolutny niezbędnik każdego kucharza, jednak warto wiedzieć o tym, iż w sklepach dostępne są obecnie różne rodzaje noży, które służą do wykonywania różnych czynności. Jakie zatem noże powinny znaleźć się w każdej kuchni?

Nóż do filetowania

Osoby, które przepadają za rybami, powinny zaopatrzyć się w porządny nóż do filetowania. Dzięki bardzo giętkiemu ostrzu, które dodatkowo jest dosyć wąskie, ukrojenie idealnego fileta nie powinno sprawić żadnych problemów. Taki nóż nie szarpie delikatnego mięsa, co stanowi jego największą zaletę.

Nóż szefa kuchni

Uniwersalny nóż szefa kuchni to absolutny niezbędnik, przy pomocy którego można kroić, szatkować oraz siekać. Charakterystyczną cechą noża szefa kuchni jest przede wszystkim to, iż ma on dosyć szerokie ostrze, przez co jest nieco cięższy od innych noży, jednak dzięki temu solidnie trzyma się w dłoni, a to przecież jest najważniejsze. W celu ułatwienia jego wyboru polecamy także poniższy filmik YT:

Nóż do obierania

Mały nożyk, przy pomocy którego można obrać wybrane warzywo, czy też owoc to kolejny niezbędnik w każdej kuchni. Taki nóż jest dosyć ostry, jednak przy jego pomocy można obierać zarówno twarde, jak i miękkie produkty. Obierając warzywa i owoce takim nożem, nie marnuje się produktu, ponieważ przy jego pomocy powstaje bardzo cieniutki odpadek.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *