Zalety gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa zazwyczaj jest dość niedocenianą przyprawą. Zazwyczaj mamy ją w domu, jednak trudno nam dopasować jej mocny korzenny zapach, dlatego zazwyczaj używamy jej tylko do grzanego wina czy herbaty. Tymczasem…

Tymczasem aromatyczna mielona gałka muszkatołowa świetnie sprawdza się także do wszelkich mięs i sosów. Ponadto możemy zastosować ją, robiąc domowy pasztet. Co więcej – zimą dodanie gałki muszkatołowej do herbaty, wina czy piwa grzanego pomoże nam rozgrzać się. Warto jeszcze wspomnieć, że przyprawa ta świetnie komponuje się z niektórymi deserami owocowymi, sałatkami i kremami.

Jakie zaś właściwości lecznicze posiada? Otóż przede wszystkim przyprawa ta jest polecana osobom z różnymi problemami gastrycznymi. Znakomicie bowiem eliminuje ona biegunkę, wzdęcia oraz przynosi ulgę  w skurczach i bólach żołądka. Co więcej – przyprawa ta pomaga zatrzymać procesy degeneracyjne w chorobie Alzheimera oraz polepsza naszą pamięć. Dodatkowo – odtruwa organizm.

Warto jednak dodać, że znane są także mniej przyjemne działania gałki muszkatołowej. Otóż w bardzo dużych ilościach, na pewno nie w ilościach stosowanych zwyczajowo w kuchni, ma ona działanie narkotyczne oraz halucynogenne, co jest niebezpieczne!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *