Rodzaje noży kuchennych

Patrząc na standardowy nóż kuchenny, można podzielić go na kilka kategorii w zależności od tego, do czego jest przeznaczony. Na rynku dostępne są również modele uniwersalne, które świetnie radzą sobie z obieraniem oraz krojeniem różnych produktów spożywczych. W miarę możliwości warto jednak wyposażyć swoją kuchnie w specjalne modele dedykowane do poszczególnych celów.

pojedynyczy profesjonalny nóż

Noże do obierania

Ten typ noża przeznaczony jest szczególnie do warzyw i owoców. Oprócz obierania można go użyć również do krojenia małych cukierniczych elementów w celach dekoracyjnych. Jego ostrza są stosunkowo niewielkie.

Noże do filetowania

Noże te są bardzo wąskie. Dodatkowym wyposażeniem, które sprawia, że nóż bez trudu poradzi sobie niemal z każdym rodzajem mięsa oraz ryb, jest szpiczasta końcówka.

Noże do pieczywa

Akcesoria te posiadają ząbkowane ostrza, co pozwala na precyzyjne krojenie nawet bardzo twardego rodzaju chleba czy bułek. Łatwo przedostają się przez skórkę, nie zgniatając przy tym miękkiego środka danego pieczywa.

Noże japońskie

Do zadań specjalnych wykorzystuje się natomiast noże, które charakteryzują się dużą wytrzymałością. Noże japońskie nie należą jednak do najtańszych narzędzi kuchennych ze względu na ich trwałość i ostrość.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *