Jak sobie poradzić z tępym nożem?

stalowa ostrzałka do noży marki Victorinox

W wielu miastach i wsiach dość powszechnym widokiem były kiedyś odwiedziny obwoźnego ostrzyciela noży. Popularne były również punkty stacjonarne realizujące takie usługi – szyld „ostrzenie noży i nożyczek” był bardzo często spotykany. Obecnie jednak szansa spotkania właściwej osoby lub odnalezienia właściwego punktu jest bardzo niewielka. Jakie zatem mamy alternatywy?

Czas wziąć sprawy w swoje ręce

Jeżeli nikt inny nie chce zrobić tego za nas, to nie mamy innego wyjścia – musimy zająć się ostrzeniem samodzielnie. Szczęśliwie jest to niezwykle proste zadanie. Zwykła ostrzałka do noży kuchennych umożliwia nawet osobie bez żadnej wiedzy i przygotowania w kwestii ostrzenia, znaczącą poprawę stanu swoich noży. Specjalnie dla osób początkujących skonstruowano bowiem ostrzałki oparte o prostą zasadę przeciągania noża przez otwór w ostrzałce. W zależności od modelu – albo wykorzystywany jest tylko jeden otwór, albo jest ich 2 lub nawet więcej. Jeżeli dysponujemy modelem bardziej skomplikowanym niż ten z jednym otworem, warto zapoznać się z instrukcją obsługi zanim zaczniemy ostrzenie. Nie oznacza to oczywiście, że takie ostrzenie będzie znacząco trudniejsze, na ogół całość sprowadza się jedynie do kolejności przyciągania noża – najpierw przez jeden otwór, a potem drugi.