Kostkarka do lodu to niezwykle przydane urządzenie. Zwłaszcza latem, kiedy do napoju można wrzucić zimną kostkę lodu. Ale urządzenie przydaje się także np. kiedy organizujemy przyjęcie. Wówczas szybko można wytworzyć kostki lodu, które następnie trafią do szklanki z drinkiem. Generalnie popularnością cieszą się dwa modele kostkarki. Kostkarka automatyczna oraz kostkarka do zabudowy. Zwłaszcza ten drugi typ jest często wybierany.
Zalety kostkarki do zabudowy
Podstawową zaletą kostkarki do zabudowy jest jej szybkie działanie oraz łatwa i wygodna obsługa. Oczywiście ten model kostkarki w momencie kiedy jest w zabudowanie zajmuje zdecydowanie mniej miejsca niż w przypadku kostkarki automatycznej. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że niektóre modele posiadają opcję podłączenia bezpośrednio do wody z sieci Dzięki temu nie trzeba jej ręcznie uzupełniać o wodę. Ten model kostkarek jest też szeroko dostępny. Posiada go w swojej ofercie niemal każda hurtownia gastronomiczna.
Wady kostkarki do zabudowy
Kostkarka to zabudowy jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku kostkarki automatycznej. Dodać można jeszcze to, że konieczne jest tutaj stosowanie filtrów do wody.
Na rynku istnieje wielu producentów kostkarek do lodu. Choćby NTF. Mamy bardzo szeroki wybór produktów. Od kostkarek małych, domowych, po dużo bardziej zaawansowane urządzenia, które przede wszystkim dedykowane są dla branży gastronomicznej.