Podstawowe akcesoria kuchenne, które muszą być w każdej kuchni

zestaw sztućców do kuchni

Każda, nawet najmniejsza kuchnia kawalerska powinna być wyposażona w kilka drobnych akcesoriów, które są niezbędne, aby ugotować najprostsze potrawy. Sztućce kuchenne (https://ostry-sklep.pl/sztucce – zobacz różne modele) to oczywiście spora ilość różnego rodzaju ułatwiających przyrządzanie dań przyborów. Ale trzy z nich są absolutnie konieczne, bez nich niczego nie ugotujemy.

Łyżka wazowa – do czego jest potrzebna?

To jedno z bardzo często wykorzystywanych w pracach kuchennych akcesoriów ma zastosowanie wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z potrawami płynnymi. Przy gotowaniu i porcjowaniu na talerze zup, gulaszy, potraw jednogarnkowych, sosów oraz wielu innych dań używanie łyżki wazowej jest niezbędne. Różnych rozmiarów sztućce kuchenne, jakimi są łyżki wazowe mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, tworzywa odpornego na wysoką temperaturę, a wreszcie z tradycyjnego drewna.

Łopatki do smażenia – konieczne do wykonania wielu potraw

Trudno sobie wyobrazić usmażenie kotletów, omleta czy placków ziemniaczanych bez użycia szerokiej łopatki, za pomocą której można z łatwością obrócić produkt na patelni.

Łyżka cedzakowa – do czego służy?

Czasem konieczne jest odcedzenie kawałków mięsa czy warzyw z wywaru i właśnie tutaj ma zastosowanie łyżka cedzakowa.