Jak zrobić ekstrakt waniliowy?

Samodzielne stworzenie ekstraktu waniliowego, jest doskonałą alternatywą dla wszystkich tych, którym nie chce się używać więcej waniliny, która z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Skład wszelkiego rodzaju produktów nazywanych cukrem wanilinowym pozostawia wiele do życzenia. W składzie znajduje się wiele składników różnego rodzaju, jednak ciężko dopatrzeć się tam prawdziwej wanilii. Warto postarać się więc o zrobienie takiego ekstraktu samodzielnie w domu. Co ważne, każdy może mieć w domu ekstrakt waniliowy, nie rujnując przy tym domowego budżetu. Bardzo często mówi się o tym, wanilia to druga najdroższa przyprawa świata. Wystarczy jednak trochę poszukać, aby znaleźć taką w dość dobrej cenie, przy tym odpowiednio wysokiej jakości. W tym przypadku warto jednak zrezygnować z odwiedzania sklepów stacjonarnych, bowiem tam ceny zarówno wanilii jak i prawdziwego cukru waniliowego nie jednego mogą przyprawić o solidny ból głowy. Warto skorzystać z możliwości jaką dają sklepy internetowe.

Gdy już zakupimy prawdziwe laski wanilii, możemy przystąpić do tworzenia własnego domowego waniliowego ekstraktu. W zależności od tego, jaką ilość ekstraktu waniliowego mamy zamiar uzyskać, możemy użyć dowolną ilość lasek wanilii. Przyjmuje się proporcje, że na 500 ml wódki (bądź rumu, ten alkohol całkiem nieźle sprawdza się przy produkcji domowego ekstraktu waniliowego) należy użyć około 10 lasek wanilii, oczywiście jeśli ktoś ma takie życzenie może dołożyć ich również nieco więcej. W tym przypadku te 10 lasek wanilii to absolutne minimum. Przygotowując domowy ekstrakt, należy przeciąć laski wanilii wzdłuż, jednak należy pamiętać o tym, aby nie przeciąć ich na pół. Wszystkie laski wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Stawiamy na jakiś czas w ciemne miejsce, a co kilka dni porządnie potrącamy naczyniem. Ekstrakt waniliowy jest gotowy do użytkowania,gdy zrobi się ciemnobrązowy.