Cynamon jest przyprawą, którą znano i stosowano już w czasach Starożytnej Grecji i Rzymu. Ma lekko słodko – korzenny smak, dania do których zostaje użyty, zyskują niepowtarzalny aromat. Oprócz niepowtarzalnego i oryginalnego zapachu, posiada on wiele korzyści dla zdrowia. My dzisiaj skupimy się na daniach, do których można dodać cynamon cejloński mielony. Należy jednocześnie pamiętać, iż mimo wielu właściwości zdrowotnych, działa on również silnie alergizująco. Dlatego warto używać go rozważnie, w umiarkowanych ilościach. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na choroby wrzodowe układu pokarmowego i osoby ze skłonnościami do krwotoków.
Do jakich potraw można dodać cynamon?
Poranna kawa zbożowa lub kakao
Mielony cynamon cejloński ( https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/cynamon-cejlonski-mielony) świetnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju napojów, w tym właśnie do kakao czy kawy zbożowej. Nadaje on delikatną korzenną słodycz i cudowny aromat.
Warzywa: marchew, dynia
Cynamon z powodzeniem można dodać do pieczonej dyni np. w cieście lub do gotowanej czy również pieczonej marchwi.

Cynamonowa kasza jaglana
Kasza jaglana ugotowana na mleku, z odrobiną rodzynek oraz jabłek i szczyptą cynamonu – otrzyma niepowtarzalny, przepyszny smak.
Naleśniki
Dosypanie odrobiny cynamonu do ciasta naleśnikowego, sprawi że zyskają charakterystyczny słodki posmak i korzenną nutę. Naleśniki z dodatkiem cynamonu, warto podawać z przesmażonymi jabłkami.
Pieczone jabłko
Jabłko należy dokładnie umyć, następnie wydrążyć środek i wypełnić go orzechami, namoczonymi rodzynkami oraz śliwkami, a całość posypać cynamonem. Można dodać w zewnętrzną skórkę 2 -3 sztuki goździków. Całość należy piec w naczyniu żaroodpornym. Takie jabłko jest wyjątkowo smacznym deserem lub podwieczorkiem.
Kompot
Kompot ugotowany z jabłek oraz gruszek, ewentualnie z dodatkiem śliwek czy rodzynek i z dodatkiem cynamonu cejlońskiego mielonego – smakuje wybornie.
Ryż zapiekany z jabłkiem lub gruszką i cynamonem
To danie pamięta chyba większość osób z dzieciństwa. Cynamon w połączeniu z ryżem zarówno smakuje świetnie, ale i jednocześnie wspiera układ odpornościowy podczas trwania infekcji górnych dróg oddechowych.