Sernik na zimno z truskawkami

Sernik jest ciastem, które można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. Każdy miłośnik tego ciasta, z pewnością wybierze sernik idealny. Jednym z nich jest przepis na sernik z truskawkami. Taki jeden z najbardziej znanych i chętnie zjadanych serników. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej:

Składniki:

   – 1 kg twarogu z wiaderka,

   – 500 g truskawek,

   – 1 galaretka truskawkowa,

   – 2 łyżki żelatyny spożywczej,

   – 1/2 szklanki mleka 2%,

   – 150 g śmietanki 36%,

   – 1 op. cukru wanilinowego,

   – 3/4 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie

Galaretkę truskawkową należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pomniejszać przewidzianą ilość wody o 50 ml. Wystudzić galaretkę poprzez przelanie jej do zimnej, szklanej miski.

Truskawki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie oderwać szypułki. Można je umieścić na sitku, co sprawi że szybciej i dokładniej będą suche.

Sernik należy zrobić w tortownicy ze zdejmowaną obręczą. Podana ilość składników jest idealna na tortownicę o średnicy 26 cm. Jej dno należy wyłożyć papierem do pieczenia oraz wyłożyć na nie biszkopty lub herbatniki maślane lub pełnoziarniste.

Zagotować mleko, odstawić z ognia i wsypać do niego żelatynę ciągle mieszając, aż się rozpuści.

Ser z wiaderka przełożyć do miski, dodać do niego śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

Do jeszcze ciepłej żelatyny rozpuszczonej w mleku należy dodać 1-2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać rózgą. Czynność powtórzyć dwu-krotnie, a następnie całość przełożyć do pozostałego sera w misce. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Do masy serowej należy dodać 2/3 wysuszonych i pokrojonych truskawek na połówki, a następnie delikatnie wymieszać łyżka i wyłożyć na spód na biszkopty lub herbatniki. Należy robić to delikatnie i powoli aby ciastka nie uniosły się do góry po gwałtownym wylaniu masy serowej. Po przełożeniu masy, tortownicę należy włożyć do lodówki na około 30 minut. W tym czasie sernik stężeje odrobinę a galaretka wystudzi się. Po upływie tego czasu wyjąć sernik, na jego wierzchu ułożyć pozostałe truskawki i delikatnie zalać galaretką. Ponownie sernik umieścić w lodówce, tym razem na kilka godzin aby stężał.

Jest to idealny przepis na sernik do serwowania latem, podczas upalnych i gorących dni.