Coraz częściej w leczeniu różnych schorzeń korzystamy z naturalnych preparatów ziołowych. Antybiotyki są coraz mniej skuteczne, a na dodatek mają duże działanie uboczne.
Mirra – nieznane zioło o szerokim zastosowaniu
Większość osób spytanych co to jest mirra, odpowiada – jeden z darów ofiarowanych Jezusowi przez Trzech Króli. I oczywiście jest to prawda. Dlaczego jednak mirra? W tamtych czasach była równie cenna, jak złoto. Stosowano ją do balsamowania ciał oraz leczenia wielu chorób. Przyprawa mirra dodawana do wina zmniejszała ostatnie cierpienia skazańców.
Mirra także dzisiaj stosowana jest w leczeniu wielu chorób. Przede wszystkim wykorzystywane są jej właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Stosowana jest w środkach do pielęgnacji zębów i jamy ustnej oraz leczenia stanów zapalnych gardła, górnych dróg oddechowych. Eteryczny olejek dodawany do inhalacji lub parówek doskonale udrażnia nos i zatoki.
Jako środek przeciwbólowy dodawana jest do maści stosowanych przy stłuczeniach, urazach stawów skokowych.
Stosowana jest także jako środek:
- obniżający ciśnienie,
- zmniejszający poziom złego cholesterolu,
- obniżający poziom cukru.
Zastosowanie mirry w kosmetyce
Właściwości balsamujące mirry wykorzystywane są w kosmetykach do pielęgnacji skóry. Mirra opóźnia proces jej starzenia się, wygładza zmarszczki, działa łagodząco na cerę drażliwą.
Obecnie prowadzone są badania nad właściwościami antynowotworowymi mirry i ewentualnymi możliwościami wykorzystania ich do leczenia niektórych rodzajów raka.