Kiedy widzimy albo słyszymy określenie barwniki spożywcze od razu myślimy o czymś niezdrowym, ponieważ automatycznie to wyrażenie łączy się z konserwantami, spulchniaczami czy innego rodzaju ulepszaczami, które stosowane są przez producentów żywności, a nie są dobre dla naszego zdrowia. Zdarza się, że wręcz wywołują reakcje alergiczne lub inne schorzenia.
Tutaj należy przełamać stereotypowe skojarzenia, ponieważ, na szczęście, nie wszystkie dodatki do produktów spożywczych są złe. Barwniki zazwyczaj stosowane są w produktach, aby poprawić wygląd. Tak, aby wyrób stał się bardziej atrakcyjny dla konsumenta.Barwniki spożywcze dzielimy ze względu na pochodzenie na naturalne i sztuczne. Te spożywcze bardzo często są pochodzenia właśnie naturalnego, wystarczy czytać etykiety, bo producenci mają obowiązek umieszczać na opakowaniu symbol barwnika występującego w produkcie.
Barwniki spożywcze określane są symbolem E oraz liczbą. I tutaj należy zapamiętać kilka spośród barwników naturalnych i można spokojnie robić zakupy.Naturalne barwniki pozyskiwane są z roślin, a także zwierząt. Najczęściej spotykanymi są: kurkumina, ryboflawina, koszenila, karmel, karoteny, antocyjany.
Ciekawostką jest również to, że barwników spożywczych nie należy się obawiać, bo te pochodzenia naturalnego często mają właściwości prozdrowotne i nawet dobrze się składa, jeżeli dostarczamy je z pożywieniem. Nie należy obawiać się również sztucznych, często wzorami dla nich są barwniki naturalne, a pozyskanie ich jest tańsze i łatwiejsze.