Ludzie, którzy nie lubią piec ciast, zazwyczaj na swoje usprawiedliwienie podają takie argumenty:
- Nie mam miejsca w kuchni na te wszystkie foremki i akcesoria
- Nie mam pieniędzy na dodatki, a te często się niszczą (przypalają, rdzewieją, wyglądają nieschludnie)
- Ciasta mi nie wychodzą, nie potrafię piec
- Denerwuje mnie, że po pieczeniu ciasta zostaje duży bałagan trudny do wysprzątania
Na parę tych obiekcji można zaproponować proste rozwiązanie – foremki silikonowe do pieczenia
Ta innowacja zmienia wszystko
Formy silikonowe do ciasta są wyjątkowym rozwiązaniem. Ich wielofunkcyjność polega na tym, że idealnie sprawdzą się do pieczenia zarówno chleba jak i słodkiego ciasta – na przykład malinowej chmurki. Po upieczeniu ciasta wyjęcie go z formy jest bardzo proste, silikon nie przywiera, co wpływa na finalny wygląd dzieła sztuki kulinarnej. Kolejną zaletą jest wygląd – nowoczesny i często kolorowy, co sprawia, że nadaje się, aby dać komuś w prezencie (oczywiście wraz z zawartością).
W związku z materiałem z którego forma jest wykonana czyszczenie nie powinno sprawiać najmniejszego kłopotu, bo w większości przypadków wystarczy użyć ciepłej wody. W razie problemów silikon można myć w zmywarce. Dodatkowo formy silikonowe do ciast zwiększają prawdopodobieństwo, że wypiek się uda – taka forma ułatwia cyrkulację powietrza, a tym samym równomierne pieczenie.
Warto też wspomnieć, że forma nie wymaga natłuszczenia, co skróci listę zakupów i okroi wydatki. To zdecydowanie przepis na sukces!