Blacha do pieczenia to absolutny must have w każdej kuchni. Ich zastosowanie jest oczywiste i daje wiele możliwości. Nie każdy z nas wie, że niektóre blachy mają dodatkowe funkcje, jakie ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw w piekarniku. Na jakie udogodnienia warto postawić? Jak wybrać blachy do pieczenia? Gdzie szukać ciekawych rozwiązań?
Blachy do pieczenia – przydatne funkcje
Na uznanie zasługują blachy z wyjmowanym dnem, znane też jako blachy z zaciskiem. Składają się ze spodu, jaki jest wmontowany w obramowanie dzięki metalowej klamrze. Plusem jest łatwe wyjęcie ciasta bez naruszania jego struktury. Kolejną opcją jest blacha perforowana, czyli posiadający wiele otworów.

Ma za zadanie równomiernie rozprowadzać ciepło i przyspieszać proces nagrzewania się. Nie zapominajmy o blachach bez jednego boku, które są stosowane głównie w restauracjach i cukierniach. Brak jednego boku przekłada się na szybki zdjęcie ciastek lub bułek z formy po upieczeniu.
Dbanie o blachę do pieczenia
Warto zauważyć, że nieodpowiednie czyszczenia blachy wpłynie na porysowaną powierzchnię, przywieranie potrawy do dna lub rdzewiejące brzegi. W celu uniknięcia takiego stanu należy postępować zgodnie ze wskazówkami producenta.
Czyszczenie formy musi odbywać się delikatnie i dokładnie. Najlepiej zastosować płyn do mycia naczyń i ciepłą wodę. Nie sięgajmy po metalowe czyściki – tutaj sprawdzą się jedynie miękkie gąbki.
Blaszka do pieczenia to produkt, jakie znajdziemy w wielu internetowych sklepach z akcesoriami kuchennymi.