Grano w języku włoskim oznacza zboża, pszenicę, w wersji angielskiej funkcjonuje jako granola już od 120 lat. Jej pomysłodawcą był James Caleb Jackson a następnie John Kellogg. Stworzyli oni, niezależnie od siebie, niezwykle popularny produkt spożywczy uwielbiany przez dzieci i dorosłych a jedzony głównie na śniadanie.
Granola na pierwsze śniadanie
Granolą nazywa się mieszankę kilku składników:

- płatków: pszennych, owsianych, kukurydzianych …
- orzechów: włoskich, laskowych, migdałów
- otrębów
- suszonych owoców
- miodu, cukru czy słodu
- soku owocowego
Kompozycję wybranych składników trzeba upiec w piekarniku na blasze, aż mieszanka nabierze miłej chrupkości. Najlepsze produkty znajdziesz w https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/produkty-sniadaniowe/granole.
Granola na zimno i ciepło
Granolę można jeść na kilka sposobów. Po upieczeniu stanowi półprodukt, który już bardzo łatwo przygotować do jedzenia. Wystarczy kilka łyżek granoli, kilka łyżek jogurtu i owoców, by otrzymać wspaniałe, sycące na wiele godzin śniadanie. Granolę można zalać również ciepłym mlekiem i uzyskać w ten sposób ciepły posiłek. Z tego półproduktu łatwo otrzymać pożywne batony czy kulki zbożowe, atrakcyjne dla dziecka jako szkolna przekąska.
Miła kaloryczność granoli
Granola jest produktem o wysokiej zawartości kalorii, dlatego najlepiej spożywać ją na śniadanie, by spokojnie udało je się spalić w trakcie dnia. Dzienna porcja rekomendowana przez dietetyków nie powinna przekroczyć 50g, to akurat tyle, by zapanować nad głodem bez odkładania pustych kalorii.