Syrop z agawy wytwarzany jest z soku wyciśniętego z rdzenia kaktusa o tej samej nazwie. Konsystencja produktu przypomina syrop klonowy, ale dostępna jest w różnych kolorach– od żółtej do karmelowo-brązowej. Agawa jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników, a syrop przygotowany na jej bazie można wykorzystać do przygotowania słodkich dań i przekąsek.
Czym jest syrop z agawy?
Syrop z agawy dobrze się rozpuszcza, dzięki czemu stanowi alternatywę dla cukru lub miodu. Okazuje się, że syrop jest słodszy od cukru o około 30%. Jeśli dodawany jest do potraw poddawanych obróbce termicznej, szczególnie pieczeniu, należy obniżyć temperaturę piekarnika o 10 stopni. Syrop świetnie sprawdza się także jako dodatek dekoracyjny np. do naleśników, a także do zimnych i ciepłych napojów. Warto wiedzieć że w sklepie ze zdrową żywnością fitorsweet kupimy zdrowy syrop z agawy w dobrej cenie i szybkiej wysyłce.
Syrop z agawy- wartości odżywcze
Syrop z agawy jest cennym źródłem wielu ważnych dla organizmu składników, w tym takich jak:
- witamin K, C, E,
- śladowych ilości mikroelementów (żelaza, wapnia, magnezu, potasu),
- przeciwutleniaczy.
Charakteryzuje go niska wartość indeksu glikemicznego (IG wynosi 15), co jest jego niewątpliwym atutem. To oznacza to, że syrop z agawy może stanowić okazjonalny dodatek w diecie diabetyków, ponieważ zawarta w nim fruktoza nie jest bezpośrednio wchłaniana do krwi, co nie wywołuje nagłego wzrostu stężenia insuliny. Za sprawą zawartości inuliny – prebiotycznej substancji – przeciwdziała zaparciom, obniża stężenie cholesterolu we krwi, wykazuje korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną znajdującą się w jelitach. Błonnik, który jest składnikiem nektaru wspiera proces przemiany materii.