W dzisiejszych czasach makarony niezawierające glutenu stanowią codzienny widok w polskich sklepach. Duża ilość ich rodzajów nie ułatwia wyboru odpowiedniego. Podpowiadamy, które makarony bezglutenowe cieszą się największą popularnością.
Makarony bezglutenowe – smaczne i kolorowe
W odróżnieniu od swojego klasycznego odpowiednika makaron bezglutenowy z fitorsweet wyróżnia się ciekawszym smakiem wynikającym z wykorzystania nieco innego rodzaju mąki. Z tego samego powodu ma też nieco inny kolor, który może zmienić oblicze wielu potraw. Odmienna barwa tego rodzaju makaronu sprawia, że sprawdza się w przypadku wielu wybrednych dzieci. Wbrew pozorom może być spożywany nie tylko przez osoby cierpiące na nietolerancje glutenu. Ze względu na swoje walory smakowe stanowi coraz częstszy wybór wśród osób ceniących zdrowe i nietuzinkowe jedzenie.

Rodzaje makaronów bezglutenowych
Makaron bezglutenowy może występować w różnych postaciach, a najczęściej spotykane to:
- makaron kukurydziany – stanowi najpopularniejszy wybór wśród osób nietolerujących glutenu. Posiada intensywną żółtą barwę i smak podobny do swoich tradycyjnych odpowiedników.
- makaron gryczany – wyróżnia się ciemną barwą i niezwykle charakterystycznym smakiem. Potrafi odmienić charakter niejednego dania.
- makaron ryżowy – ma bardzo delikatny smak i sprawdzi się wśród osób cierpiących na celiakię. Jako, że został stworzony z ryżu to daje możliwość przygotowania na więcej sposobów, przykładowo może być smażony lub duszony.
- makaron z czerwonej soczewicy – zawiera bardzo dużą ilość cennych składników pokarmowych. Jest niskokaloryczny i niezwykle smaczny.