Zbilansowana dieta, bogata w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze oraz witaminy wpływa na utrzymanie organizmu w zdrowiu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego czy pokarmowego, a dodatkowo poprawia kondycję fizyczną oraz pracę mózgu. Aczkolwiek odpowiednia dieta nie dla każdego oznacza to samo, bowiem jest kwestią indywidualną, ze względu na fakt, że każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie oraz ewentualne niedobory. Uniwersalny jadłospis nie istnieje, jednak wzbogacenie diety o produkty typu superfoods pomaga w zachowaniu odpowiedniej równowagi energetycznej.
Czym są produkty superfoods?
Termin superfoods tłumaczony dosłownie oznacza superżywność. Uściślając, są to produkty pochodzenia naturalnego, nie podlegające procesom przetwarzania. Ich celem jest dostarczenie istotnych dla zdrowia składników oraz minerałów, poprzez wykorzystanie w codziennej diecie podczas przyrządzania potraw. Stanowią alternatywę dla roślinnych suplementów diety i podobnych wspomagaczy, które mogą niepotrzebne obciążać żołądek.
Typowi przedstawiciele superfoods oraz ich właściwości
Produkty określane mianem superfoods nie ograniczają się do jednej kategorii. Mogą przybierać formę przypraw, nasion czy występować jako warzywa. Do najpopularniejszych należą między innymi:
- szpinak, o własnościach uspokajających. Dostarcza organizmowi żelazo i wapń oraz witaminy: C, K i A,
- siemię lniane, jest naturalnym źródłem kwasów omega-3. Wspomaga przede wszystkim pracę układu pokarmowego,
- czosnek, bogaty w witaminę C, wzmacnia odporność i niweluje objawy przeziębienia,
- jagody goji, wpływają korzystnie na układ krwionośny, zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu, a przy tym zmniejszając zawartość tego „złego”,
- spirulina, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Pomocna w zwalczaniu grypy, anemii oraz objawów opryszczki.
- kurkuma, jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia w organizmie, ponadto pobudza do wydzielania enzymów w układzie pokarmowym i działa przeciwdrobnoustrojowo.