Sercem każdego lokalu gastronomicznego jest kuchnia. To tam bowiem powstają dania, od których oczekuje się, że będą smaczne, świeże i przygotowane w relatywnie krótkim czasie. Bardzo ważnym aspektem jest więc odpowiednie rozplanowanie wszelkich sprzętów kuchennych, w taki sposób, ażeby praca kucharzy była efektywna i sprawna. Nie bez znaczenia jest też komfort ich pracy. Podstawą przy wyposażaniu pomieszczenia kuchennego są niewątpliwie szafki gastronomiczne.
Odpowiednie umeblowanie kuchni
W obecnych czasach wyposażenie restauracji czy baru w odpowiednie meble gastronomiczne nie stanowi większego problemu. Na rynku dostępny jest szeroki wybór tego typu produktów, takich jak:
- szafki,
- stoły
- regały,
- zlewy,
- umywalki,
- okapy
- wózki
Wszystko wykonane jest z myślą o wykorzystaniu w profesjonalnych kuchniach. Projektanci szafek gastronomicznych muszą więc mieć na uwadze funkcjonalność tego typu sprzętów. Do ich wykonania powinno natomiast używać się materiałów, które będą łatwe w czyszczeniu i zapewnią maksymalnie możliwy poziom higieny w miejscu gotowania potraw.
Bezkonkurencyjna stal nierdzewna
Profesjonalne szafki gastronomiczne są produkowane obecnie głównie ze stali nierdzewnej. Wysoka odporności na działanie wielu różnych czynników towarzyszących gotowaniu sprawia, iż jest to najlepiej nadający się materiał na tego typu sprzęty. Bardzo ważna jest też duża trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Wszystko to powoduje, że szafki gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej stają się obowiązkowym elementem wyposażenia pomieszczeń kuchennych nie tylko w barach, restauracjach czy hotelach. Również takie obiekty jak szpitale, szkoły czy przedszkola, posiadające własne zaplecze kuchenne, powinny być wyposażone w tego typu meble. Zagwarantują one optymalną organizację i higienę w miejscu pracy.