Wyśmienity przepis na polską tradycyjną potrawę – śledzie w śmietanie

Szukasz pomysłu na szybki obiad, który zrobisz w ciągu 30 minut? Śledzie w śmietanie są jednym z najpopularniejszych potraw tradycyjnej kuchni polskiej. To danie na stałe wpisało się w tradycję świąteczną Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.  Smakiem śledzi w śmietanie lub śledzi w śmietanie z jabłkiem możesz cieszyć się przez cały rok. Poniżej przedstawiamy przepis na śledzie w śmietanie oraz podpowiadamy, jak zrobić śledzie w śmietanie.

Przepis na śledzie w śmietanie krok po kroku

Najpierw przygotuj składniki:

  • 500 g śledzi solonych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
  • sól i pieprz do smaku

Następnie

  1. Śledzie dokładnie opłucz i osusz.
  2. Pokrój je na mniejsze kawałki i połóż w misce.
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  4. Cebulę dodaj do śledzi w misce.
  5. W oddzielnej misce przygotuj sos. Do śmietany dodaj ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Sos wylej na śledzie i delikatnie wymieszaj.
  7. Przykryj miskę folią spożywczą i schłodzić w lodówce na około 2-3 godziny.
śledzie w śmietanie na talerzu

Zmodyfikowany przepis na śledzie w śmietanie – orzeźwiająca wersja

Śledzie w śmietanie są daniem, które możesz modyfikować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych pomysłów jest dodanie do nich jabłka jak w tym przepisie. Dzięki niemu  śledzie nabierają orzeźwiającego smaku, który idealnie komponuje się ze słodką nutą jabłka. Przygotowanie śledzi w śmietanie z jabłkiem, jest tak samo proste, jak w tradycyjnej wersji. Wystarczy, że w momencie dodawania cebuli do miski, wrzucisz jabłka pokrojone w kostkę.

Śledzie w śmietanie są daniem idealnym daniem dla osób, które są miłośnikami klasycznych dań polskich. To posiłek, który jest smaczny i prosty w przygotowaniu.