Szukasz pomysłu na szybki obiad, który zrobisz w ciągu 30 minut? Śledzie w śmietanie są jednym z najpopularniejszych potraw tradycyjnej kuchni polskiej. To danie na stałe wpisało się w tradycję świąteczną Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Smakiem śledzi w śmietanie lub śledzi w śmietanie z jabłkiem możesz cieszyć się przez cały rok. Poniżej przedstawiamy przepis na śledzie w śmietanie oraz podpowiadamy, jak zrobić śledzie w śmietanie.
Przepis na śledzie w śmietanie krok po kroku
Najpierw przygotuj składniki:
- 500 g śledzi solonych
- 1 duża cebula
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
- sól i pieprz do smaku
Następnie
- Śledzie dokładnie opłucz i osusz.
- Pokrój je na mniejsze kawałki i połóż w misce.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
- Cebulę dodaj do śledzi w misce.
- W oddzielnej misce przygotuj sos. Do śmietany dodaj ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Sos wylej na śledzie i delikatnie wymieszaj.
- Przykryj miskę folią spożywczą i schłodzić w lodówce na około 2-3 godziny.

Zmodyfikowany przepis na śledzie w śmietanie – orzeźwiająca wersja
Śledzie w śmietanie są daniem, które możesz modyfikować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych pomysłów jest dodanie do nich jabłka jak w tym przepisie. Dzięki niemu śledzie nabierają orzeźwiającego smaku, który idealnie komponuje się ze słodką nutą jabłka. Przygotowanie śledzi w śmietanie z jabłkiem, jest tak samo proste, jak w tradycyjnej wersji. Wystarczy, że w momencie dodawania cebuli do miski, wrzucisz jabłka pokrojone w kostkę.
Śledzie w śmietanie są daniem idealnym daniem dla osób, które są miłośnikami klasycznych dań polskich. To posiłek, który jest smaczny i prosty w przygotowaniu.