Coraz więcej firm gastronomicznych decyduje się na korzystanie z elektrycznych kociołków. Przyglądamy się bliżej tym urządzeniom, a dokładnie ich budowie, działaniu, przeznaczeniu oraz korzyściom płynących z ich zakupienia!
Co to jest kociołek elektryczny?
Kociołek gastronomiczny z GastroPuls.pl jest rodzajem urządzenia, którego zadaniem jest łatwe i wygodne serwowanie różnych typów potraw, ponieważ jest on wyposażony w grzałkę, która podtrzymuje ich temperaturę na odpowiednim poziomie, zwykle od 30 do 95 stopni Celsjusza, w zależności od wybranego modelu.
Najczęściej urządzenie to wykorzystywane jest jako kociołek na zupę, ale warto wskazać, że można również serwować w nim wiele innych rodzajów dań, na przykład mogą być to mięsne albo wegetariańskie dania jednogarnkowe, jak leczo, gulasz.
Elektryczne kociołki mają bardzo szerokie zastosowanie, co powoduje, że urządzenia te używane są obecnie często w różnych firmach gastronomicznych, między innymi można zobaczyć je w restauracjach, hotelach, stołówkach, firmach cateringowych, na przykład obsługujących bankiety.
Jak działają elektryczne kociołki gastronomiczne?
Aby bliżej zapoznać się ze sposobem działania kociołków elektrycznych tego typu, trzeba rozpocząć od wyjaśnienia szczegółów związanych z ich budową, a dokładnie zawierają one poniższe elementy:
- Zewnętrzna obudowa – jest ona wykonana z izolowanego materiału, który pozwala na zachowanie odpowiedniej temperatury dania wewnątrz, ale jednocześnie zapobiega oparzeniom,
- Wkład wewnętrzny – wewnątrz obudowy umieszczany jest wyjmowany z niej wkład wewnętrzny, który wyprodukowany jest ze stali szlachetnej – nierdzewnej. To właśnie w nim przechowuje się potrawę, a dzięki temu, że może być on wyjmowany, można łatwo utrzymać go w czystości.
- Pokrywka – z góry tego typu kociołki na zupę i inne potrawy są przykrywane za pomocą dopasowanej do nich pokrywki, która dodatkowo może zawierać wycięcie na chochlę.
- Panel sterowania – za jego pomocą można bardzo łatwo ustawić odpowiednią temperaturę podgrzewania kociołka, a także włączyć go i wyłączyć.
Jakie przeznaczenie mają kociołki elektryczne?
Z wykorzystaniem kociołków elektrycznych można serwować różne rodzaje dań, na przykład zupy, leczo, gulasze, warzywa, aby wspomnieć tylko o niektórych z nich, ponieważ mają one w rzeczywistości uniwersalne zastosowanie.
Takie urządzenia sprawdzają się w trakcie wielu wydarzeń, na przykład można wykorzystać je podczas bankietów, w trakcie serwowania dań na stołówce lub w restauracji hotelowej, a także będą one dobrym wyborem do barów oferujących dania na ciepło.
Zalety zakupu gastronomicznego kociołka dla firmy – dlaczego warto?
Zakupienie elektrycznego kociołka przeznaczonego na zupę oraz na inne rodzaje potraw może być dla firmy gastronomicznej bardzo dobrą decyzją z kilku względów:
- Kociołek podtrzymuje temperaturę potrawy, dlatego może być ona gotowa do zaserwowania na długi czas,
- Za pomocą kociołka można zaprezentować potrawę w atrakcyjny sposób,
- Dzięki wymiennym metalowym wkładom możliwe jest bardzo łatwe utrzymanie całego urządzenia w czystości,
- Kociołek jest zasilany elektrycznie, co przekłada się na wysoki poziom bezpieczeństwa jego użytkowania,
- Dodatkowe zabezpieczenia, na przykład przed przegrzaniem, pozwalają na uzyskanie maksymalnego poziomu ochrony.