Wbrew temu co się wydaje, tradycyjny oraz jednocześnie klasyczny tatar ze śledzia, jest potrawą znaną w naszym kraju od wielu już lat, często jednak mamy problem z jej przyrządzeniem, a nawet samym podaniem, co za tym idzie, warto dowiedzieć się jak przygotować tradycyjnego tatara ze śledzia.
Poznaj najlepszy przepis na tatara ze śledziem
Najprostszy tatar ze śledzia przepis od Lisner, jest bez wątpienia takim, z którym poradzi sobie większość osób, najlepiej na samym początku przygotować niezbędne produkty, do jakich zaliczają się:
- Jedna cebula czerwona oraz biała
- Opakowanie śledzi
- 7-10 marynowanych grzybów
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
- Żółtka pochodzące z dwóch jaj jakie wcześniej zostały ugotowane na twardo
- Musztarda
Jak krok po kroku przygotować tatara ze śledzia?
Pierwszym krokiem niech będzie namoczenie śledzi, zwłaszcza gdy są one zdecydowanie za słone, potem osuszyć filety oraz bardzo drobno pokroić, następnie zmieszać z wcześniej przetartymi żółtkami, wymieszać takie filety śledzia bezpośrednio z oliwą oraz pieprzem. Kolejnym etapem pozostaje ułożenie ich na talerzu, w otoczeniu wcześniej posiekanej cebuli, ogórków oraz grzybów, tak właśnie powinien prezentować się klasyczny taras ze śledzia.
Czy klasycznego tatara ze śledzia, można jeszcze w jakikolwiek sposób wzbogacić?
Oczywiście dla wielu z nas, klasyczny tatar ze śledzia w swojej podstawowej formie, zapewnia nam wyrazisty oraz bardzo pożądany smak, choć często dodaje się:
- Owoce, zwłaszcza cytrusy, a więc pomarańcze oraz mandarynki, które sprawiają, iż tatar ze śledzia staje się bardziej orzeźwiający
- Okruchy piernika, jakie doskonale wkomponowują się w smak solonego śledzia
- Alkohol a tym bardziej Whisky
- Różnorodne marynaty, oprócz wspomnianych ogórków oraz grzybków, także można pomyśleć o oliwkach czy zielonym pieprzu
Warto więc nie tylko znaleźć tatar ze śledzia przepis, ale też pomimo jego klasycznej postaci, nie obawiać się w niewielkim stopniu eksperymentować, w celu podkreślenia jego walorów smakowych, lub odkrycia zupełnie nowych z takiej popularnej i tradycyjnej dla wielu z nas potrawy.